2015. augusztus 30., vasárnap

6 bevált sütési tipp

Abban, hogy egy süti hogy sikerül nagy szerepe van a sütőnek. Lehet isteni finom és szuper állagú a krémünk, az összeállított tésztánk, ha a sütésbe hiba csúszik az egészet tönkre teheti. Az elektromos, illetve hőlégkeveréses sütőkkel könnyű, a siker szinte garantált, viszont a gáztűzhelyekkel már más a helyzet. A gáz sütőkkel a legnehezebb. A hőfokot nem könnyű belőni, különösen úgy hogy egyes típusoknál különböző fokozatok lehetnek. Összegyűjtöttem pár sütési tippet, ami mindenkinek jól jöhet.

TIPP1! Megfelelő hőmérséklet
Ez kulcskérdés. Az elektromos sütőknél általában a jelölve vannak a sütési fokozatok hőmérsékletei, a gáztűzhelyeknél viszont nem. Az alábbi táblázat nagy segítség lehet ha ilyen sütőd van.

8 fokozatos gázsütő hőmérsékletei:
1. fokozat= 160 C fok
2. fokozat= 175 C fok
3. fokozat= 190 C fok
4. fokozat= 205 C fok 
5. fokozat= 225 C fok
6. fokozat= 245 C fok
7. fokozat= 255 C fok
8. fokozat= 275 C fok

Fontos, hogy légkeveréses sütőnél alacsonyabb hőfokot állítsunk be, a normál sütőhöz képest 20°C-kal.

TIPP2! Használjunk sütőhőmérőt
A sütőhőmérő nagy segítségünkre lehet a kívánt fok beállításában. Webáruházakban, konyhafelszerelési boltokban kapható, körülbelül 1500 Ft-tól kezdődik az ára.


TIPP3! Válasszunk megfelelő sütési magasságot
Az alsó harmadba (1. és 2. magassági szint) a magas és félmagas sütőformában készülős sütemények kerüljenek.
A középső pozíció (2. és 3. magassági szint) megfelel a legtöbb süteménynek. A félmagas sütőformák, mint a tortaforma, az őzgerincforma és a dobozforma, valamint az aprósütemények kerüljenek erre a szintre.
A felső harmadba (3., 4. és 5.) magassági szint olyan tészták kerülnek, amelyeket alaposan át kell sütni, például a habbal borított sütemények, ahol a hő felülről kell, hogy érje a tésztát.


TIPP4! Mindig alkalmazzuk a tűpróbát
Legegyszerűbben úgy ellenőrizhetjük, megsült-e a tészta, hogy – az ajánlott sütési idő vége előtt 5 perccel – egy hústűt, vagy fogpiszkálót beleszúrunk a tészta közepébe. Ha már nem tapad rá a nyers tészta, akkor jó. Ha még igen, akkor süssük tovább kb. 5-10 percig.


TIPP5! Ne nyitogassuk a sütő ajtaját
A sütő ajtajának nyitogatása hőveszteséget jelent.


TIPP6! Tegyünk cserepet a sütő aljára
Tudom, furcsán hangzik, de ha a gázsütő nem süt egyenletesen tegyünk az aljára kerámia cserepet.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése