2015. december 6., vasárnap

Mézeskalács karácsonyra

Az ünnepi készülődés részeként ezen a hétvégén mézeskalácsot sütöttem. Egy részét ajándékba szánom. Nagyon szépen mutat celofánba csomagolva szatén masnival, de tehetjük  fém dobozba és csatos üvegbe is.  Szeretek egyedileg készített ajándékot adni. A maradék mézeskalács pedig otthonra lesz anyuéknak.

Szeretem ezt a receptet, nekem bevált. Forrása: www.sutigyar.hu

Elkészítése: Kb 70 perc
Költsége: körülbelül  2500 Ft
Sütési hőfok: 180 °

Hozzávalók:

  • 1 kg finomliszt
  • 3 kiskanál szódabikarbóna
  • 1 evőkanál mézes sütemény fűszerkeverék
  • 30 dkg porcukor
  • 30 dkg Rama margarin
  • 2,5 dl méz
  • 3 egész tojás

 

 

Elkészítés:

  • Keverjük össze a lisztet, szódabikarbónát, a mézes sütemény fűszerkeveréket és a porcukrot. Morzsoljuk bele a margarint, majd adjuk hozzá a mézet és a tojásokat. Alaposan dolgozzuk össze. Ha nagyon ragadós lenne adjuk hozzá még egy kis lisztet. 
  • Nem kell pihentetni, azonnal lehet nyújtani és szaggatni a tésztát. Lisztezett nyújtódeszkán 3-5 mm vastagra nyújtsuk, majd különböző formák segítségével szaggassuk ki a tésztát. Én a klasszikus mézeskalács emberke (gingerbread man) mellett használtam süti pecsétet is. 
  • Melegítsük elő a sütőt 180 fokra és körülbelül 10 percig süssük a mézeskalácsot. Használjunk sütőpapírt.

Díszítés:

Amikor a mézeskalácsunk már teljesen kihűlt, díszíthetjük tojásfehérje és porcukor keverékével. 1 tojásfehérjéhez adjunk körülbelül 15 dkg porcukrot. Keverjük össze kézimixerrel. Ha van habzsákunk használjuk azt, ha nincs egy zacskó is megteszi, aminek a végét kilyukasztjuk. És kezdődhet is a díszítés.



 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése