2015. október 18., vasárnap

Krumplis -sajtos pogácsa


Az édességek mellett jól megfér egy kis sós. :)  Ma kedvenc pogácsa receptem készítem el. A krumplis - sajtos pogi nálam már hagyomány. Számtalanszor sütöttem, nagyobb családi ünnepeken nem hiányozhat az asztalról. Most éppen nincs semmilyen alakalom, csak egy borús, esős őszi hétvége. Alapvetően nem szeretem az őszt, mert sötét, hideg és sűrűn esik az eső. Viszont ez az időszak ideális a sütésre. A sütiillat száll a meleg lakásban, miközben kávéval a kezemben leülök olvasni egy izgalmas krimit.





Elkészítése : nem bonyolult, viszont időigényes. Előkészület 20 perc, pihentetés 60 perc, sütés 25 perc
Költsége: körülbelül 700 Ft
Sütési hőfok: 150 °C

 

 

 

 

 

 

Hozzávalók:


  • 15 dkg finomliszt
  • 15 dkg krumpli (hámozott)
  • 15 dkg Rama margarin
  • 15 dkg reszelt parmezán sajt +3 dkg a tetejére
  • 1 egész tojás
  • 1 mokkáskanál só
  • késhegynyi őrölt bors
  • 1 tojás sárgája ( a pogácsákat megkenjük vele)

Elkészítés:


  • Hámozzuk meg a krumplit, majd vágjuk szeletekre és enyhén sós vízben főzzük meg. Szűrjük le, majd hagyjuk egy kicsit kihűlni.
  • A krumplit törjük át, majd gyúrjuk össze a liszttel, a darabokra vágott vajjal, a resztelt sajttal, tojással, sóval borssal.
  • A tésztát formáljuk cipó alakúra és pihentessük legalább egy órát. Minél többet hagyjuk állni, annál jobb lesz a tészta
  • Pihentetés után gyúrjuk át, majd nyújtsuk félujjnyi vastagságúra a tésztát. Recés késsel képezzünk barázdákat a tetején, majd kisebb méretű pogácsaszaggatóval - ha nincs ilyenünk akkor használhatunk likőrös poharat - kiszaggatjuk a tésztát.
  • A pogácsák tetejét kenjük meg tojás sárgájával és szórjuk meg resztelt sajttal.Sütő papírral bélelt tepsibe rakjuk a pogácsát és előmelegített sütőben 150 fokon aranybarnára sütjük.












Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése