2015. október 25., vasárnap

Kakaós lepény



Ezt a receptet anyu egyik régi szakácskönyvéből tanultam.
Ma valahogy megkívántam. Gyors, egyszerű és finom. Imádom a konyhai kiegészítőket. Azonnal beleszerettem ebbe a tálcába. Home baking. Best things in life are sweet! Made with love.  Tegnap vettem, ma már fel is avattam, ezzel a kakaós lepénnyel.


Elkészítése : nem bonyolult, előkészület 10 perc,  sütés körülbelül 30 perc
Költsége: körülbelül 500 Ft
Sütési hőfok: 150 °C


Hozzávalók: 

  • 25 dkg cukor
  • 25 dkg finomliszt
  • 5 dkg vaj
  • 4 dkg holland kakaópor
  • 0,25 l tej
  • 1 tojás
  • 1 csomag sütőpor
  • csipet só

Elkészítés:

  • Keverjük habosra a tojást és a cukrot.
  • Adjuk hozzá az olvasztott vajat, a kakaót és a tej felét.
  • A lisztbe szitáljuk bele a sütőport, majd adjuk a tésztához. Kevergetés közben adjuk hozzá a maradék tejet és alaposan keverjük el.
  • Kivajazott,  lisztezett tepsibe vagy sütőformába öntjük a krémet és közepes hőfokú sütőben körülbelül 30 percig sütjük.




2015. október 18., vasárnap

Krumplis -sajtos pogácsa


Az édességek mellett jól megfér egy kis sós. :)  Ma kedvenc pogácsa receptem készítem el. A krumplis - sajtos pogi nálam már hagyomány. Számtalanszor sütöttem, nagyobb családi ünnepeken nem hiányozhat az asztalról. Most éppen nincs semmilyen alakalom, csak egy borús, esős őszi hétvége. Alapvetően nem szeretem az őszt, mert sötét, hideg és sűrűn esik az eső. Viszont ez az időszak ideális a sütésre. A sütiillat száll a meleg lakásban, miközben kávéval a kezemben leülök olvasni egy izgalmas krimit.





Elkészítése : nem bonyolult, viszont időigényes. Előkészület 20 perc, pihentetés 60 perc, sütés 25 perc
Költsége: körülbelül 700 Ft
Sütési hőfok: 150 °C

 

 

 

 

 

 

Hozzávalók:


  • 15 dkg finomliszt
  • 15 dkg krumpli (hámozott)
  • 15 dkg Rama margarin
  • 15 dkg reszelt parmezán sajt +3 dkg a tetejére
  • 1 egész tojás
  • 1 mokkáskanál só
  • késhegynyi őrölt bors
  • 1 tojás sárgája ( a pogácsákat megkenjük vele)

Elkészítés:


  • Hámozzuk meg a krumplit, majd vágjuk szeletekre és enyhén sós vízben főzzük meg. Szűrjük le, majd hagyjuk egy kicsit kihűlni.
  • A krumplit törjük át, majd gyúrjuk össze a liszttel, a darabokra vágott vajjal, a resztelt sajttal, tojással, sóval borssal.
  • A tésztát formáljuk cipó alakúra és pihentessük legalább egy órát. Minél többet hagyjuk állni, annál jobb lesz a tészta
  • Pihentetés után gyúrjuk át, majd nyújtsuk félujjnyi vastagságúra a tésztát. Recés késsel képezzünk barázdákat a tetején, majd kisebb méretű pogácsaszaggatóval - ha nincs ilyenünk akkor használhatunk likőrös poharat - kiszaggatjuk a tésztát.
  • A pogácsák tetejét kenjük meg tojás sárgájával és szórjuk meg resztelt sajttal.Sütő papírral bélelt tepsibe rakjuk a pogácsát és előmelegített sütőben 150 fokon aranybarnára sütjük.












2015. október 3., szombat

Isteni epres torta - sütés nélkül

Aki ismer az tudja, hogy imádom az epret. :) Eperfüggő vagyok.  A kedvenc epres receptem ez  mascarponés torta.





Elkészítése : nem bonyolult körülbelül 15 perc + hűtés
Költsége: körülbelül 2500 Ft



Hozzávalók:

  • 50 dkg mascarpone
  • 1 citrom leve és reszelt héja
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 3 evőkanál porcukor
  • 1 csomag zselatinfix
  • 2 dl tejszín
  • 60 dkg eper
  • kb 15 db babapiskóta

 

 

 

Elkészítés:

  • A mascarponét keverjük simára a citrom levével, resztelt héjával, a vaníliás cukorral  és a porcukorral. Ezt követően adjuk hozzá a zselatifixet.
  • A tejszínt verjük kemény habbá és forgassuk bele a krémbe.
  • Az epret alaposan mossuk meg és vágjuk ketté. Pár szemet tegyünk félre a torta tetejére díszítésnek, a többi majd rétegesen a krémbe kerül.
  • Kapcsos tortaforma alját rakjuk ki babapiskótával. Én egy 18 cm-es formát használtam. A piskóta rétegre simítsunk rá egy adag krémet, majd szórjunk rá epret. Az eper rétegre kenjünk krémet, amit ismét eper és krém réteg követ. A tetejét a maradék eperrel díszítjük és pár órára hűtőbe tesszük.





2015. szeptember 27., vasárnap

Könnyű kefires süti bögrésen

Szeretem a gyorsan elkészíthető, könnyű édességeket. Ez a recept pont ilyen. Anyukám egyik munkatársától kapta, én pedig előszeretettel készítem. Kiváló tortaalapnak, megtölthetjük lekvárral,
tehetünk a bele gyümölcsöt, de önmagában is nagyon finom.


Elkészítése : nem bonyolult, körülbelül 40 perc alatt kész.
Költsége: körülbelül 600 Ft
Sütési hőfok: 175°C

 

 

Hozzávalók:

  • 1 pohár kefir ( a pohár mérceként szolgál )
  • 3 egész tojás
  • 1 csomag sütőpor
  • 3 pohár liszt
  • 0,5 pohár olaj
  • 1 pohár cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • csipet só



Elkészítés:

  • Keverjük össze a nedves hozzávalókat, a kefirt, a tojást és az olajat, majd adjuk hozzá a sót, a cukrot és a lisztet, melybe belekevertük a sütőport.
  • Kivajazott lisztezett tepsibe vagy sütőformába öntjük. Én ezúttal kapcsos tortaformát használtam.
  • Előmelegített sütőben 175 fokon körülbelül 25 percig sütjük.
  • Bevonhatjuk csokimázzal, nutellával, szórhatunk a tetejére porcukrot, díszíthetjük tejszínhabbal és gyümölccsel is.









2015. szeptember 21., hétfő

Csokis kanalak forró csokihoz


Hétvégi bevásárlás során bukkantam rá egy szilikon  formára, mely kanalakat mintáz. Nem tudtam otthagyni. :) Az jutott az eszembe hogy milyen jó lenne kis csoki kanalakat készíteni. Használhatnám őket dekorációnak vagy forró csokihoz. Most hogy itt az ősz és hamarosan hűvösebb lesz az idő, a tea mellett a forrócsoki szezonja is beköszönt.

Forrócsokit többféleképpen lehet készíteni, de az biztos hogy ilyen egyszerű és elegáns mód nincs még egy. A felmelegített tejben keverjük el a kis csoki kanalakat. Vendégváráshoz ideális.


Hozzávalók:

  • 1 tábla magas kakaótartalmú étcsokoládé (100g)
  • 5 dl tej (minimum 2,5%-os )

A legtöbb bögre általában 2,5 dl-es, ebből a mennyiségből két adag lesz.

Elkészítés:

  • A csokit kis kockákra töröm és vízgőz felett, vagy ahogy én csináltam egy fondüszett segítségével felmelegítsük fel.







A csokit olvadás közben kevergessük. Ha már teljesen felolvadt öntsük bele a szilikonos formába, majd rakjuk hűtőbe. A hűtőben gyorsan megszilárdul és formából könnyen eltávolítható. A kis csoki kanalainkhoz ezután már csak meleg tej kell és kész is a forrócsoki.







2015. szeptember 13., vasárnap

Csokis-Nutellás szerencsekeksz a csoki ünnepére

Az ünneplésre mindig van ok. Most az apropó a csoki. Szerencsére a csokit egy évben többször is ünnepelhetjük.  Július 11-én és szeptember 13-án is.  A júliusban Európa, szeptemberben Amerika ünnepli a csokit. Én mind a két napon megtartom a  "nemzetközi" csoki napot.

Ma nem  is süthettem mást mint valami csokis finomságot. Kolléganőmtől kaptam kölcsön egy süti nyomdát, ami már napok óta arra vár a konyhaasztalon hogy teszteljem. Szóval a csoki és a keksz adott volt. Ami pedig Nutellát illeti, az nem tudtam kihagyni. :)

Elkészítése : nem bonyolult, körülbelül  40 perc alatt kész.
Költsége: körülbelül 2000 Ft
Sütési hőfok: 180°C

Hozzávalók:

A kekszhez

  • 1 tábla (10 dkg) étcsokoládé
  • 20 dkg liszt
  • 8 dkg cukor
  • 10 dkg Nutella
  • 3 tojás sárgája
  • 10 dkg vaj
  • 1 teáskanál sütőpor
  • csipet só


Elkészítés:

Az étcsokoládét  vágjuk apróra. A tojásokat válasszuk szét. A fehérjére nem lesz szükségünk. A vajat vegyük ki a hűtőből mielőtt nekikezdenénk a sütinek, hogy kicsit felmelegedjen, puha legyen.

A hozzávalókat alaposan gyúrjuk össze. Miután kekszünk tésztája összeállt, a tésztából kezünkkel  formázzunk kis golyókat. A kis golyókat kicsit lapítsuk össze, majd használjuk a süti nyomdát.
Én nagy golyókat formáltam, így a kekszem is vastagabb lett.

A  tepsit béleljük ki sütőpapírral., a sütőt melegítsük elő 180°C.  Kekszünket körülbelül 10-15 percig süssük. Hagyjuk hogy a tepsiben hűljön ki.

Ideális desszert teához, kávához, Nutella rajongóknak kötelező.
















2015. szeptember 6., vasárnap

Joghurtos muffin

A muffin az egyik leggyorsabban elkészíthető desszert. Ha valami édesre vágyom általában muffint készítek. Azért is szeretem a muffinokat, mert lehet őket változatosan készíteni. Csak egy jó alapreceptre van szükség. Csináltam már ebből a receptből banános muffint, étcsokis muffint, nutellásat, almásat. Sajnos már nem emlékszem, hogy a kiinduló receptet hol találtam. Egy papírlapra jegyeztem fel még évekkel ezelőtt. A lap azóta már kissé megviselt, de még mindig ott van a konyhaszekrényemben. Most eljött a digitalizálás ideje. :)

Elkészítése : nem bonyolult, sütéssel együtt körülbelül 25-30 perc
Költsége: körülbelül 700 Ft
Egy adag: 12 darab muffin

Hozzávalók:

Az alaphoz

  • 1 pohár natúr joghurt ( a pohár mérceként szolgál)
  • 1,5 pohártól egy kicsivel kevesebb cukor (használhatunk barna cukrot is)
  • 0,5 pohártól egy kicsivel kevesebb olaj
  • 3 egész tojás
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csomag vaníliás cukor (elhagyható vagy  akár rum aromával helyettesíthető)
  • csipet só
  • 2 pohár liszt
  • 1 evőkanál holland kakaópor (elhagyható)

Elkészítés:

  • A joghurtot a tojással és az olajjal egy tálban keverjük össze. Nem szükséges hozzá kézimixer. Adjuk hozzá a cukrokat,majd a sütőporral összekevert lisztet. A tésztához keverhetünk kakaóport is.
  • A tésztát osztjuk el a papír kapszikban úgy hogy körülbelül a feléig töltsük őket. A tésztába belenyomhatunk gyümölcsöt, csokit, Nutellát, de töltelék nélkül is finom.
  • 200 fokos sütőben 15-20 percig sütjük. Végezzünk tűpróbát. 
  • Ha kihűlt tetszés szerint díszíthetjük. 

Kakaós és étcsokival töltött muffinok
Joghurtos kakaós muffin
Díszítési tippek